Defqon.1

Wat een ervaring is het om Defqon.1 met ruim 80.000 bezoekers weer vast te mogen leggen. In dit artikel lees je meer over de achtergrond van het festival, de samenwerking met het mediateam én zie je natuurlijk een aantal van mijn favoriete foto’s van deze editie.

Er zijn evenementen die bij iedereen tot de verbeelding spreken, evenementen die elke fotograaf graag op zijn of haar portfolio wilt hebben staan; Defqon.1 kan hierin zeker niet ontbreken. Defqon.1 is meer dan het grootste hardstyle festival van de wereld. De saamhorigheid van dit festival is op een ander niveau en keert, na twee jaar covid pandemie, terug met een nieuwe editie ‘Primal Energy’.

First things first

Zoals bij al mijn opdrachten begint alles met de juiste voorbereiding. Een goed draaiboek en een goede team verdeling zorgt voor overzicht en duidelijke verwachtingen per fotograaf. Tijdens een productie van deze grootte werk je niet op basis van een één-op-één samenwerking met de opdrachtgever, maar met een groot en divers mediateam. Er wordt rekening gehouden dat ieder in zijn specialiteit wordt ingezet waardoor het maximale resultaat behaald kan worden. Deze verdeling biedt kansen maar zeker ook uitdagingen, waarin mijn rol dit jaar voor nieuwe persoonlijke hoogtepunten heeft gezorgd.

Het doel van de fotografie was duidelijk: een evenement reportage van het vierdaagse festival waarbij alle elementen duidelijk in beeld kwamen. Ook worden artiesten voorzien van foto’s van hun optredens. Dit moet kort na hun set worden aangeleverd, zodat zij dit zo snel mogelijk kunnen inzetten op hun eigen social media. De beelden worden daarnaast door Q-dance ingezet voor persberichten, marketingdoeleinden, social media en het online platform ‘Q-dance Network’.

‘Q-dance Network; is een digitale toegangspoort tot de wereld van hardstyle. Dit is een geheel nieuwe app waarmee je alles wat de hardstyle scene te bieden heeft ten volle kunt ervaren. Denk hierbij aan uitzendingen van live events, shows, documentaires, aftermovies en exclusieve Q-dance Network content. Dit wordt ook de plek waar men contact kan maken en interactie kan hebben met andere Q-dance network gebruikers van over de hele wereld. Q-dance Network is ook de nieuwe online hang-out voor artiesten. Een plek waar muzikale meesterbreinen nieuwe inhoud kunnen uitbrengen en samen kunnen komen met hun naaste fans.

Defqon.1 is meer dan het grootste hardstyle festival van de wereld.

Defqon.1 voel- en zichtbaar maken

Als er één ding is waar Defqon.1 om bekend staat, dan is het wel de muzikale mix aan verschillende hardstyle stijlen. Met een variëteit aan hardstyle, hardcore en alles er tussen in, komen er flink wat decibels aan te pas en is er voor ieder wat wils. Maar dat is niet alles; de kracht van dit event is echt voelbaar. De saamhorigheid van de ‘’warriors’’ zoals de die-hard bezoekers worden genoemd is ongekend. Na 2 jaar afwezigheid werden de hardstyle liefhebbers weer herenigd met elkaar en hun favoriete artiesten. Dit zorgde vanaf de opening van ‘‘The Wasted Lands’’ (de camping) voor positieve energie en een fantastische sfeer! .

Teamwork

Samen met het grote fototeam, bestaand uit meer dan 10 evenement fotografen, hebben wij optimaal gebruik gemaakt van ieders talent of specialisme. Met behulp van verschillende zones hebben we in duo’s Defqon.1 in zijn totale volledigheid vast kunnen leggen. Door de verdeling in zones met meerdere fotografen creëerde dit flexibiliteit en de benodigde ruimte om de foto’s zo snel mogelijk te kunnen bewerken. Met behulp van meerdere medialocaties kon er zo efficiënt mogelijk gewerkt worden, snellere aanlever momenten resulteerde in gestroomlijnde workflow voor de organisatie.

Mijn verantwoordelijkheid lag bij de ‘RED’ ook wel beter bekend als de mainstage. De rol die ik moest invullen binnen deze zone was veelal on-stage. Met focus op de close-ups van artiesten, overzichten vanaf het podium en de interactie tussen artiest en het publiek. Als evenement fotograaf ben ik met regelmaat op het podium, hierdoor is on-stage fotograferen voor mij geen onbekend terrein. Het grootste festival dat ik vooraf Defqon.1 heb gefotografeerd was met 45.000 bezoekers. Met de verantwoordelijkheid voor de ‘RED’ kreeg dit een nieuw record van maar liefst 70.000 bezoekers!

” De saamhorigheid van dit festival is op een ander niveau “

Terugblikken op het resultaat

Na vier dagen met grote hoeveelheid stappen, kilo’s aan confetti, vuurwerk shows om van te dromen, valt er eigenlijk niets anders te zeggen dan; ‘’Jammer dat ik een jaar moet wachten tot de volgende editie!’’.

Bij het terugkijken van de beelden en het resultaat dat wij als team hebben neergezet doet dit mij even (terug) meenemen naar dit geweldige festival. Mij zal deze editie nog lang bijblijven mede door de nieuwe ervaringen en speciale momenten die ik heb mogen vastleggen zoals; de ’Opening ceremony’ by Sefa, Power Hour, Sub-Zero Tribute en de eindshow hosted by Ghost Stories.

Closing with a bang!

Defqon.1 wordt traditioneel afgesloten met een closing theme. Deze editie had artiest ‘Hard Driver’ met zijn nummer ‘Rise again’ de eer om dit festival muzikaal af te sluiten. Kort na Defqon.1 werd dit nummer officieel gereleased op Spotify, waarbij mijn eindshow foto gebruikt is voor de cover van het nummer!

Luister hier: ‘’ Hard Driver – Rise Again (Defqon.1 2022 closing theme) ”

Which festival is next?

×

Hallo!

Klik hieronder om te chatten op WhatsApp of stuur een e-mail naar info@nunesdosanjos.com

× Hoe kan ik je helpen?