EEN FOTOGRAFISCHE BLIK OP DE WERELD VAN EDM

Fotograferen op het grootste dance festival ter wereld, Tomorrowland.

Tomorrowland is een Belgisch festival voor elektronische dansmuziek dat wordt gehouden in Boom, België. Tomorrowland werd voor het eerst gehouden in 2005. Het strekt zich nu uit over twee weekenden en is meestal binnen enkele minuten uitverkocht. Wat begon in 2005 als een kleinschalig evenement met 5000 bezoekers is in 2020 uitgegroeid tot een wereldwijd bekend festival wat meer dan 400.000 bezoekers ontvangt per jaar.

Het fotograferen van één van de grootste en meest indrukwekkende festivals stond voor mij hoog op mijn bucket list. Na contact met de festivalorganisatie vanuit een eerdere opdracht mocht ik aan de slag in het (online) media team van Tomorrowland. Het doel van dit team was om via een nieuwspagina, voor zowel de bezoekers van het festival als de mensen thuis, content van het festival te kunnen delen. Prioriteit lag bij de actualiteit van het event. Hier voor was ik samen met een redacteur aangewezen om op pad te gaan om foto’s en artikelen te maken van dit waanzinnige event. 

Tomorrowland is door hun grote succes een meerdaags evenement en hierdoor heeft de organisatie alle overnachtingen in België verzorgd. Omdat het online mediateam op dezelfde locatie verbleef was het makkelijk communiceren. De avond voor het festival was er een kennismakingsavond gepland om het een en ander te bespreken met de opdrachtgever en het team, zodat er op de dag zelf geen onduidelijkheden waren.

Elk project is uniek
en elk detail telt

De samenwerking

Het goed afstemmen van de balans tussen foto en de geschreven tekst voor het artikel stond centraal op de eerste dag van het festival. De foto’s werden van te voren geregisseerd om onze vooraf bedachten ideeën goed in beeld te brengen. Dit bracht een mooie uitdaging met zich mee, gezien een foto met regie altijd de kans heeft om geforceerd of teveel geposeerd te ogen. Aan mij als fotograaf de taak om een goede foto te maken waar de energie en enthousiasme van het beeldscherm springt! Het beeld van het festival moet helemaal kloppen, elk klein detail telt. Continue schakelen en feedback geven tussen ons in het veld en de redactie achter de schermen zorgen voor de beste kwaliteit content.

Vervolgens moesten de foto’s in sneltreinvaart geüpload worden zodat het redactie team ze kon controleren en publiceren. Op meerdere locaties was een media lab ingericht om de snelheid te kunnen garanderen. De foto´s kregen een basis bewerking waarbij de kleuren en compositie werden bijgesteld en in het juiste formaat aangeleverd.

In de cloud

Alle geselecteerde en favoriete foto’s werden opgeslagen in een online cloud zodat de opdrachtgever, naast de foto’s bestemd voor de publicaties van de artikelen, een inzage had in het gemaakte werk per fotograaf en dit kon gebruiken als naslagwerk. Denk hierbij aan overzicht foto’s van een veld vol met juichende festival bezoekers en de imposante podiums. Branding fotografie voor de sponsoren en foodstands werden dan ook niet vergeten. Alle betrokken partijen werden meegenomen in deze opdracht.

De duur van het festival was in totaal acht dagen verspreid over twee weken. Om de opdrachtgever en mijzelf een overzicht te geven van de gemaakte content, maakte ik elke avond een bewerking van het gehele album van die dag. De foto’s werden in de cloud geüpload waardoor de content de volgende ochtend meteen bruikbaar was. Dit was geen verplichting vanuit de opdrachtgever maar het gaf voor beiden een impressie van het gemaakte werd tijdens het festival. Daarnaast was het voor mij de zekerheid dat de gemaakte beelden veilig waren gesteld en ik met een lege geheugenkaart de volgende dag aan de slag kon.

“Tijdens het fotograferen van een festival sta je altijd op scherp om dat ene moment vast te leggen”

DJ’s geportretteerd

“Na het optreden binnen een minuut de beste DJ’s ter wereld fotograferen om zo hun ervaringen vast te leggen”

Een bijzonder bijkomend pluspunt van dit beroep is dat de kans aanwezig is om onverwacht voor de meest waanzinnige situaties en uitdagingen te staan. Voor mij was het dan ook een persoonlijk hoogtepunt dat ik de kans kreeg om de grootste DJ’s van over de hele wereld te fotograferen tijdens hun pers interviews. Tijdens deze interviews kwamen er internationale artiesten voorbij als: DJ Tiësto, Martin Solveig & Jax Jones, Dubvision, Da Tweekaz, Devin Wild & JNXD, Afrobros, Mark with a K & mc Chucky en Warface.

Terugkijkend op een droom die uitkwam om tijdens Tomorrowland mijn beroep uit te oefenen resulteerde in een schitterend spektakel en de meest uiteenlopende foto’s die mij nog lang zullen bij blijven!

Which festival is next?

×

Hallo!

Klik hieronder om te chatten op WhatsApp of stuur een e-mail naar info@nunesdosanjos.com

× Hoe kan ik je helpen?